Spring til indhold

Praktiske råd om rejser i Serbien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina og FYR Makedonien

Nedenfor følger praktiske råd om rejser til Serbien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina og FYR Makedonien. Husk, at hverken det gule eller blå sygesikringsbevis gælder i disse lande.

Generelt

Under ophold i Serbien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina og FYR Makedonien bør man altid bære ID på sig (gem gerne en kopi af passet et sikkert sted). Bor man privat, skal man inden for et døgn, ledsaget af sin vært, lade sig registrere på den lokale politistation. Undlades dette, kan det medføre problemer ved udrejse. Registrering sker automatisk ved overnatning på hotel.

Valuta

Hvis man ved indrejse er i besiddelse af et beløb svarende til 10.000 EUR eller derover, skal dette deklareres. Undlader man dette, uanset om man blev opfordret til det eller ej, risikerer man at få konfiskeret penge ved udrejse. Pligten til at deklarere ved indrejse omfatter også værdifulde effekter som computere, smykker og kameraer. Spørg efter deklare­rings­formular ved indrejse. Det serbiske udenringsministerium har på sin hjemmeside en afsnit om toldregler i Serbien.

Den officielle valuta for Serbien er Serbisk dinaren (RSD), mens der i Montenegro, Bosnien-Hercegovina og FYR Makedonien benyttes henholdsvis EURO, konvertibel mark og Makedonsk denar (MKD). Der er gode muligheder for at veksle udenlandsk valuta (f.eks. USD og EUR) til dinarer/konvertibel mark/Makedonsk denar. Benyt kun banker eller officielt udseende vekselstande, på serbisk "menjačnica", bosnisk "mjenjačnica", makedonsk "менувачница". Kreditkort er udbredt i alle fire lande. Udenlandske banker er repræsen­teret i Beograd, Podgorica, Sarajevo og Skopje samt i større byer, ligesom pengeoverførsel er muligt blandt andet via Western Union.

For at få oplyst den aktuelle kurs for Serbiske dinarer, konvertible mark og Makedonske denars kan man besøge henholdsvis:  

National Bank of Serbia, Central Bank of Bosnia and Herzegovina og National Bank of The Republic of Macedonia.

Transport

Man skal være i besiddelse af bilens originale registreringspapirer og internationalt grønt forsikringsbevis. Inden for tre måneder kan man anvende nationalt kørekort, men efter tre måneder skal man være i besiddelse af internationalt kørekort. Vær opmærksom på, at det skal fremgå af forsikringskortet, at det dækker kørsel det pågældende land (Serbien= SRB, Montenegro = MNE, Bosnien-Hercegovina = BIH, og FYR Makedonien = MKD).

Der har været eksempler på, at der opkræves et gebyr, hvis man har et grønt kort med de gamle betegnelser for Serbien og Montenegro (SCG) eller Jugoslavien (YU). Hvis man ikke har gyldigt grønt kort vil forsikring gyldig for én måned skulle købes ved grænsen. Ved tvivl bør man konsultere sit forsikringsselskab forud for rejsen.

Alle motorvejsstrækninger i Serbien er betalingsveje, ligesom der også er en række betalingsveje i Montenegro, Bosnien-Hercegovina og FYR Makedonien. Der kan betales kontant  i Serbiske dinarer/konvertible mark, euro, og Makedonske denars og visse steder også med kreditkort. Det anbefales derfor at medbringe valuta i mønter og små sedler. Vejene er, især på landet, ofte i dårlig stand. Kør forsigtigt og efter forholdene. Vejene uden for byerne er ikke oplyste efter mørkets frembrud. Der er ofte fartkontrol. Rejsende opfordres til at overholde fartgrænserne.

Promillegrænsen er 0,0 i Serbien; 0,3 i Bosnien-Hercegovina og Montenegro; mens i FYR Makedonien er promillegrænsen 0,5.

Vær generelt opmærksom på risikoen for tyveri. Biltyveri af især firehjulstrækkere og luksusprægede biler forekommer. Efterlad aldrig personlige papirer eller bagage i en parkeret bil.

Særligt for rejsende via Kosovo

Rejsende via Kosovo skal være opmærksomme på, at der kan være problemer ved indrejse til Serbien, hvis man er kommet ind i Kosovo ad anden vej end via Serbien. De Serbiske myndigheder anerkender ikke Kosovos uafhængighed. Seneste indrejsestempel i ens pas skal derfor være fra en af Serbien anerkendt international grænse. Ellers vil man blive afvist. Rejse ind og ud af Kosovo via Serbien skulle være uproblematisk. Hvis man har et stempel fra "Republic of Kosovo", vil de serbiske grænsemyndigheder formodentligt annullere dette ved at stemple oven på.

På Udenrigsministeriets hjemmesider, herunder ambassadernes, videregives oplysninger fra andre myndigheder, ligesom der gives råd og vejledning. Udenrigsministeriet kan imidlertid ikke drages til ansvar for eventuelle problemer uanset oplysningerne på hjemmesiderne.