Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Montenegro.

Senest opdateret 20-01-2021 13.23
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Montenegro for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Montenegro.

Information om konkrete restriktioner i Montenegro opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Montenegro, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Montenegro. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende 

Der er ingen indrejserestriktioner, og du kan som erhvervsrejsende frit indrejse i Montenegro.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Link til information fra lokale myndigheder: her.

Rejserestriktioner

Ved indrejse i landet for danskere gælder kravet om en negativ PCR-test ikke ældre end 72 timer. 

De montenegrinske grænser er åbne for rejsende fra lande, der opfylder særlige krav, som er fastsat af sundhedsinstituttet.

Her kan man finde en opdateret liste over de lande, hvis borgere må indrejse til Montenegro, på de montenegrinske myndigheders hjemmeside. Regeringen har også indført en ny metodologi, og en liste af landene hvis borgere godt må rejse ind i Montenegro med fremvisning af en negativ Covid-19 test. Læs mere på montenegrinsk og find en mappe her.

• Indrejse i Montenegro er mulig for alle montenegrinske statsborgere borgere i Montenegro og udlændinge med permanent eller midlertidig ophold i Montenegro på én af følgende tre betingelser:
- et negativt PCR-testresultat for Covid-19, der ikke er ældre end 72 timer, eller
- et positivt resultat af et antistof mod nyt coronavirus (SARS-CoV-2) i IgG-klassen, eller
- negativt resultat af serologisk test for IgM-antistoffer opnået ved ELISA serologisk test, der ikke er ældre end 72 timer

Opfylder man ikke opfylder ovenstående betingelser, er det muligt at komme ind i landet med en karantæneforanstaltning (selvisolation) der skal vare 14 dage. Det er tidligst muligt at få lavet en PCR-test på den sjette dag af selvisolation, og hvis den er negativ, kan selvisolationen afbrydes.

Hvis en borger i Montenegro eller en udlænding med permanent eller midlertidig ophold i Montenegro har opholdt sig uden for Montenegros grænser i op til 48 timer, er det muligt at vende tilbage uden krav om test, men det er nødvendigt at overvåge symptomerne, når man vender tilbage til landet.

Indrejse i Montenegro - udlændinge
• Indrejse i Montenegro er tilladt for udenlandske statsborgere på følgende betingelser:
- negativt PCR-test resultat på SARS-CoV-2, ikke ældre end 72 timer
• Betingelserne for indrejse til Montenegro, som foreskrevet i den nye bestemmelse, gælder fra den 25. december.

• Indrejse i Montenegro - særlige kategorier
Institut for Folkesundhed foreskriver særlige betingelser for indrejse og transit gennem Montenegro for:
- Sundhedspersonale, sundhedsforskere og forskere
- Personer, der udfører eller leverer transport af passagerer og varer
- Diplomater akkrediteret i Montenegro, personale fra internationale organisationer, militært personel og humanitære hjælpearbejdere
der udføre deres funktioner
- Visse kategorier af passagerer i transit
- Personer, der har brug for international beskyttelse eller kommer til Montenegro af andre humanitære årsager

Du kan finde mere information på de montenegrinske myndigheders hjemmeside på montenegrinsk eller på engelsk på Montenegro Travels Corona hjemmeside.

Karantæneregler

Der stilles ikke krav om karantæne eller selvisolation ved indrejse fra Danmark til Montenegro.

Interne rejserestriktioner

Rejser mellem byerne er forbudt i weekenden.

Transitmuligheder

Der er transitmuligheder for danskere gennem Montenegro, da alle landegrænser er åbne for danskere i øjeblikket.

Husk at tjekke den opdaterede liste af lande hvis borgere må indrejse til Montenegro. Det også er vigtigt at tjekke listen over hvilke lande man må rejse fra.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Information fra lokale myndigheder kan findes på følgende link.

Udgangsforbud

Udgangsforbud gældende fra kl. 22 til kl. 05. Gælder ikke særligt udvalgte persongrupper.

Forbud mod intercity passagertransport fra fredag kl. 10 til mandag kl. 05 med få undtagelser.

Forsamlingsforbud

Enhver udendørs eller indendørs forsamling er forbudt såvel som natklubber, barer og restauranter i nytårs- og juleferien.

Det er indført et forbud på offentlige forsamlinger, begivenheder af sportslig, politisk, religiøs eller kunstnerisk karakter samt private forsamlinger som bryllupper.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i  lukkede rum, samtidig opfordres befolkningen stærkt til at dække munden i alle sociale omstændigheder også udendørs. Straffen for ikke at bære mundbind er mellem 100 og 2.000 euro i bøde.

Nedlukning / Genåbning

Butikker, supermarkeder, skønheds-saloner og shopping centre kan holde åbent fra kl. 07 til kl. 20. Særlige regler om afstand gælder.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis du føler åndenød, har feber eller hvis du hoster, skal du kontakte den nærmeste sundhedsinstitution eller Institut for folkesundhed i Montenegro pr. telefon.

  • Info-linje: +382 20 412 858
  • Ambulance nr.: +38220124
  • Hjemmeside: www.ijzcg.me

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Montenegro

Det er i øjeblikket muligt at rejse fra Montenegro til Danmark i egen bil, med direkte flyv, eller med mellemlandinger.

Fly: Der er en direkte flyforbindelse med Montenegro Airlines fra Podgorica til København. Du kan følge situationen og finde deres ruteplan på Montenegro Airlines hjemmeside.

Bus: Det er muligt at rejse med bus fra Montenegro til Danmark. Du kan finde mere oplysning på Podgoricas busstations hjemmeside.

Tog: Internationale tog til og fra Montenegro kører igen. Yderligere oplysninger kan findes på det montenegrinske jernbanevæsens hjemmeside.

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.
 
Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk
 
Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Lokale myndigheder og hotlines:

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Serbien inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Montenegro, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.