Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende Serbien.

Senest opdateret 20-01-2021 13.11
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Serbien for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Serbien.

Information om konkrete restriktioner i Serbien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Serbien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Serbien. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende 

Du skal fremvise en PCR-test ikke ældre end 48 timer for at indrejse i Serbien.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Alle indrejsende skal have en negativ RT-PCR-test for COVID-19 ikke ældre end 48 timer, udstedt af referencelaboratorier i det land, hvorfra de kommer, eller hvorfra de rejser ind i Serbien.

Disse regler gælder ikke for Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Nordmakedonien og Montenegro.

Serbiske statsborgere skal ikke vise en negativ PCR-test ved indrejse, men skal gå i hjemmeisolation i 10 dage, hvis de ikke kan fremvise en negativ PCR-test. Hjemmeisolationen kan afbrydes ved fremvisning af en negativ PCR-test. 

Du kan finde flere oplysninger på de serbiske myndigheders hjemmeside.

Karantæneregler

Der stilles ikke krav om karantæne eller selvisolation ved indrejse til Serbien. De serbiske myndigheder opfordrer dog alle rejsende til at følge en række anbefalinger for at begrænse smittefaren, information herom udleveres ved indrejse.

Der er flere internationale flyforbindelser fra Beograd.

Interne rejserestriktioner

Alle landegrænser er åbne, og der er ingen interne rejserestriktioner. Offentlig transport fungerer.

Transitmuligheder

Det er muligt for danskere at transitere gennem Serbien på rejse hjem til Danmark.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Udgangsforbud er ophørt i Serbien.

Forsamlingsforbud

Forbud mod alle offentlige forsamlinger med mere end 5 personer både inden- og udendørs. Undtaget er arbejdsmæssige organisationer, skoler, shoppingcentre og lignende, som skal begrænse antallet af personer til minimum 4 m2 per person. 

Alle ansatte bør arbejde hjemmefra hvis muligt.

Følg de lokale myndigheders instruktioner.

Mundbind

Obligatorisk og ubetinget brug af værnemidler, herunder mundbind inden- og udendørs hvor personlig kontakt ikke kan undgås (så som busstop og vejkryds mv).

Nedlukning / Genåbning

Åbningstiden begrænses for restauranter (på nær i hoteller mv.), caféer, barer, natklubber, spilleforretninger og shoppingcentre fra kl. 05 til kl. 17 i hverdagene og lukket i weekenderne. 

Åbne markeder kan holde åbent som normalt i ugedagene, og fra kl. 06 til kl. 15 i weekenderne.

Supermarkeder kan holde åbent indtil kl. 21 også i weekenderne. 

Tankstationer og apoteker kan holde åbent døgnet rundt. 

Kulturinstitutioner såsom biografer, teatre og museer skal lukke kl. 17 alle ugens dage.
 

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Bliv hjemme, hvis du føler dig utilpas. Hvis du har feber, hvis du hoster og har åndedrætsbesvær, skal du søge lægehjælp og ringe på forhånd.

Lokale myndigheders kontaktoplysninger: 

  • Covid-19-infolinje: +38119819 
  • Sundhedsministeriet: +381 64 8945 235
  • Serbiens sundhedsinstitut (Dr Milan Jovanović-Batut): +381 11 2684 566
  • Ambulance nummer: 194

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Serbien

Det er i øjeblikket muligt at rejse fra Serbien til Danmark i egen bil eller med fly.

Fly: Air Serbias hjemmeside kan du finde en ruteplan for deres fly i nærmeste fremtid.

Tog: Oplysningerne findes på det serbiske jernbanevæsens hjemmeside.

Bus: Du kan følge situationen på Beograds Busstations hjemmeside. Vi anbefaler, at du også holder dig orienteret på de enkelte busselskabers hjemmesider.

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.
 
Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk
 
Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Diverse lokal information kan findes på nedenstående links og telefonnumre: 

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Serbien inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Serbien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af nemID nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.